Ihanaa, mikä valo! Jo vesijuostessa ystävän kanssa aamulla kirkkaus vuoti ikkunasta veden pintaan, sen läpi juostessa piti melkein sulkea silmät. Raitiovaunussa kohti kotia - oli kiire, tiesin että on päivän ainoa mahdollisuus nähdä mies ennen kuin hän joutuu töihin ja palaa sieltä nukkumaanmenoaikaan, loppuun viirattuna - näin tutun, juttelimme hetken. Auringosta, totta kai. Mietin, missä vaiheessa tutuntutuista tulee tuttuja. Kai sitten kun heidän kanssaan on kerran jutellut aiemminkin ilman tutun läsnäoloa? Ei, ei minulla ole tähän sääntöä, ainakaan vedenpitävää, mutta noin sen itse sanoisin suunnilleen menevän.
Makasimme miehen kanssa sängyllä valosta sikkaralla, söimme täysyväriisistä ja purjosta keitettyä vatsantotutuskeittoa, nautimme läheisyydestä ja puhuimme paljon siitä, miten vähän olemme ehtineet vain olla. Tai siis, minä kerkiän kyllä vain olla ja ajatella ja kävellä, mutta miehellä on viimeinen yliopistokurssi meneillään ja se on aika tiivis ja vaikea, hän laskee laskujaan melkein kaikki vapaa-ajat ja koska se sujuu paremmin kampuksella, hän on yleensä siellä. Näemme vasta iltaisin, kun molemmat ovat väsyneitä ja kärsimättömiä ja tahtovat vain päästä nukkumaan. Kuinka kauan elämä voi jatkua tällaisena? Vielä kuukauden, sanoo miehen lukujärjestys. Mies oli sunnuntaina lukenut vähän blogiani ja havahtunut siihen, että olen olemassa ja ajattelen ja hermostun ja ilahdun silloinkin kun hän on siellä koulullaan laskemassa laskemistaan. Hän on ollut aika uppoutunut kurssiinsa.
Olen tietysti huomannut sen, mutta olen aika taitava keksimään tekemistä itselleni. Nytkin tänään kävin miehen lähdettyä katsomassa kasvitieteellisessä puutarhassa, olisivatko lumikellot jo nousseet. Eivät olleet, maa oli vielä lumen ja sohjon ja jään peitossa siinä, missä ne kasvavat. Mutta etelään viettävä rinne oli sula jo, ja strobusmännyn juurelta ylös killitellen taivas näytti kumman kesäiseltä. Lisäksi polut olivat vähän hyllyviä ja niissä juoksi puroja. En voinut tietenkään olla auttamatta kevättä (ja polkujen kiinteytymistä - ja samalla kurastin kengät perinpohjaisesti). Puutarhan jälkeen läksin kävelemään Kaivaria kohti ja kävin Ursulan terassilla yrttiteellä, koska yhtämittainen aamusta saakka liikkuminen tekee janoiseksi. Ursulassa on nykyisin kannussa haudutettua rooibosta, ja sitä saa santsatakin. Hyvää palvelua, kun aika monissa kahviloissa saa yrttiteekysymykseen vastauksen "joo on meillä tota vihreetä teetä".
Selvisin kävelyltä kotiin vasta viiden maissa, ja sitten menin kirjastoon palauttamaan kirjoja ja dvd-levyjä ja hakemaan saapuneita varauksia. En oikeasti ymmärrä, miten selvisin niinä vuosina, kun minulla ei ollut kirjastokorttia. Kirjasto lisää elämänlaatua tavattoman paljon! Nytkin löysin varausteni lisäksi kirjan, jossa kerrotaan eri kasvisten terveysvaikutuksista. Minusta on ihan hurmaavaa lukea, mitä kaikkea hyödyllistä saankaan elimistööni syödessäni tattaripuuroa perintömustikoilla! Katselin myös vähän Anne Tylerin romaaneita, joita minulle on suositeltu, mutta jotenkin en nyt ole romaanituulella, koska on niin monta hyvää tietokirjaa luettavana ja lainassa.
Kotiin päästyäni luin tietysti sen kasviskirjan kannesta kanteen. Palaan siihen vielä varmasti usein. Aina välillä on hyödyllistä päivittää tietämystään. Innostuin jotenkin valtavasti siitä, miten paljon kaikkia ihania kasviksia on ja miten kohta on taas kylvöaika ja että kylvöjä suunnitellessa voisi pitää mielessä myös terveysseikat - ja se on aika helppoa, koska kaikilla kasviksilla on omat terveysvaikutuksensa! Mutta jotenkin erityisesti olen nyt vaikuttunut kyssäkaaleista ja talvikurpitsoista ja punalehtisistä salaateista. Ja avokadosta. Harmillista, ettei avokado kasva avomaalla!
Tuntuu kauhean hauskalta saada syödä. Vaikka nyt on tietysti edettävä varovaisesti, vatsaparka ei ole tottunut suuriin tömäytyksiin. Söin äsken kypsän, mehevän tomaatin ja ihmettelin sen erinomaista, makeaa ominaismakua. Tomaatti myös tuntuu todella nautinnolliselta suussa. En oikein malttaisi odottaa sitä, että pääsen kohta iskemään alfalfan ituihin. Mutta vatsa on vielä tomaatista aivan ähkytännä. (Se olikin sellainen todella suuri tomaatti kyllä.) Ei auta kuin odotella ja juoda varovasti yrttiteetä.
On vaikeaa olla muuta kuin iloinen ja kiitollinen, vaikka eilen illalla minulla olikin kurja olla ja tunsin itseni kauhean hankalaksi ihmiseksi, kun en vain osaa haluta elämältä sitä mitä tämänikäisiltä naisilta oletetaan ja mitä niin monet muuten mukavat ihmiset osaavat, lapsia ja ruuhkavuosia, ja ahdistuin kutsusta, jonne menijät kaikki muut ovat juuri synnyttäneitä tai raskaita, enkä löytänyt itsestäni mitään halua mennä sinne vaikka pidänkin kaikista kutsutuista yksitellen - minusta se olisi täysi katastrofi: joko minulla olisi näyttävästi kurjaa tai sitten polkisin itseäni ja minulla olisi piilotetusti kurjaa ja vetäisin vain reipasta iloista roolia ja ehkä jossain vaiheessa suuttuisin kipakasti, tai sitten toiset joutuisivat tai siis jotenkin vain päätyisivät koko ajan olemaan varovaisia ja hissuttelemaan ilmaisuissaan, koska he kaikki kyllä tietävät, miten ahdistavina ja pelottavina koen perheellistymisen prosessit; joka tapauksessa se tapaaminen sujuu epäilemättä parhaiten, jos en ole mukana, ja niinpä olen päättänyt olla menemättä mammagatheringiin - ja mielessäni pyörivät itsepäisesti toisen ystävän sanat, että ehkä onkin niin, etten edes halua yrittää olla perheellisten ystävä, heräsin siihen monta kertaa yön aikana ja olin huolissani siitä, että onko tosiaan niin vaikken oikein tajuakaan sitä tietoisella tasolla, mutta tänään nuo sanat ovat menettäneet merkityksensä, koska olen ehtinyt kävellessä ajatella ja tajuta, ettei se ihan niin ole. On ihan eri asia jutella yhden tietyn ryhmän edustajan kanssa erikseen, siinä on ihan toisella tavalla mahdollista hakea yhteistä pohjaa, kuin tunkea itsensä tilanteeseen, jossa toisten ryhmäinto on (aivan ymmärrettävistä syistä) huipussaan ja jossa itse on ainoa ulkoryhmäläinen, ja sellainen vielä aika itsepäisesti ja varmasti siitäkin huolimatta, että aivot piippaavat koko ajan "virhe". En pidä sellaisista itsetietoisuuden tiivistymistä. Kommunikoin ihmisten kanssa mieluiten sillä lailla että jaksan pysyä joustavana ja empaattisena ja kuuntelevana eikä minun tarvitse mennä sellaiseen defenssiin, että istun kuvaannollisesti sormet korviin tungettuina ja olen vihainen siitä, etten ole osannut välttää näin ilmeistä paskanakkia. Olisi tietysti kätevää olla täydellinen ja kaikesta ärsyyntymätön, mutta se taitaa olla turha toive!
Aurinko on kyllä kummallinen lääkitsijä. Se, mikä tuntuu iltaisin ihan mahdottomalta itkuisuuden ja pelokkuuden ja ahdistuksen spagettioksennusvuorelta, purkautuu aamulla ja päivällä aika helposti selkeisiin yksittäisiin tekijöihin. Mutta hitto että omista rajoistaan kiinni pitäminen on kauhean vääntämisen ja itsetutkiskelun takana. Ei kai se osoita muuta kuin sitä, miten monesti varhaiset yritykset asettaa omat rajat on kyseenalaistettu, kielletty tai tehty naurunalaisiksi. Tai on saatu vain raivokohtaus, ja vähitellen on itse käynyt säikyksi ja alkanut ounastella, että on parempi olla katkera omasta kyvyttömyydestään pitää puoliaan ja vihata itseään sen takia kuin tuottaa toisille kenties levottomuutta tai mielipahaa. Tai varhaisemmassa muodossaan: että on itse hirviö, että oma tahto on jotenkin paha ja hirviömäinen ja tuottaa pelkkää surua ja riitaa ja että siksi se olisi vaimennettava. (Mikä vie aika lähelle itsen eliminoimista.) Mutta toisaalta, rajoista kiinni pitäminen tuottaa vain kenties mielipahaa ja sekin on yleensä hälvennettävissä... yleensähän ihmiset kyllä ymmärtävät, kun jonkin asian selittää, mutta silti aika usein huomaan, että uskon ainakin heti jostakin levottomaksi tultuani jääräpäisesti, että ei, he eivät haluakaan ymmärtää, että he varmasti loukkaantuvat, ja niin edelleen. Se on kyllä rasittavaa! Olisi paljon mukavampaa, jos ensireaktio olisi, että loukkaantuvat jos loukkaantuvat, että se on toisten valinta, jos itse kuitenkin tiedän tarkastelleeni tilannetta monelta näkökannalta ja tehneeni huolellisesti skenaarioita ja päätyneeni lopulta mielestäni parhaaseen mahdolliseen ratkaisuun kaikkien kannalta.
Onneksi on aurinko ja aurinkokäveleminen, linnunlaulu ja lumesta sulavan veden äänet. Niiden avulla on helppoa virittyä toiveikkuuteen ja päättää tuosta noin vain, yön vatkuttamisen vastakohtana (tai ehkä sen alustamana), että kylläpä vain, minulla on myös oikeus kieltäytyä jostakin kutsusta, vaikka ihmiset kuinka huolestuisivat ja pyörittelisivät päitään. Eivät he voi päättää minun puolestani, koska eivät he elä tätä kehoa eivätkä joudu kuuntelemaan näitä tunteita. (Ja samalla tavalla, minä en voi päättää heidän puolestaan heidän reaktioitaan ja tunteitaan: ne ovat heidän asiansa. Mutta on aika vaikeaa olla ottamatta kannettavakseen toisten reaktioita, suhtautua niihin rohkeasti ja toiveikkaasti.)
Ehkä silläkin on osuutta asiaan, että olen saanut syödä. Huomaan syömisen tuovan itseeni päättäväisyyttä ja tarmokkuutta. Tuntuu, että voisi kävellä maailman ääriin saakka ja lukea kaikki kirjat ja kuunnella vielä kerran elokuvan soundtrackin.
Ja sitten nyt on äkkiä taas yö ja pimeää... mutta se tuntuu levolliselta ja hyvältä. Saa nukkua, luksusta viime yön jäljiltä.
Yleensä olen ollut väsynyt pimeän tullen, mutta nyt olen aika energinen ja hyväntuulinen ja huomaan miettiväni jo huomista päivää ja sen haasteita. Ja ajattelen niitä pienenpieniä reikiä lumihangessa, joihin kurottui joidenkin perennojen pienenpieniä lehdenalkuja vihreinä kuin mitkä. Ehkä ystävä on oikeassa: ehkä kohta voi nähdä krookustenkin kukkivan!
お昼寝ロード
23 tuntia sitten
2 kommenttia:
Olen huomannut noista mammagatheringeistä sen, että yleensä ihan vasta synnyttäneiden/äitiytyneiden ystävien kanssa on tavallaan vaikeaa. He ovat luonnollisesti niin täynnä sitä uutta juttuaan, se on vähän kuin rakastuminen kai. Itselläni moni ystävyys on jäänyt tuossa vaiheessa "telakalle" ja olen miettinyt, että tässäkö tämä nyt oli.. :(
Mutta annas olla kun lapset tulevat muutaman vuoden vanhemmiksi, niin monesti nämä ystävyydet elpyvät.
Olen huomannut että mulla on oikeastaa nykyisin ihan luonteva olo niissä suhteissa, joissa lapset on n. 5-7-vuotiaita. En ahdistu tavatessani heidän vanhempiaan, mutta ihan tuoreiden vauvamammojen kanssa on joskus omalla tavallaan vaikeaa. Vaikka kaikki osapuolet oikeasti yrittää olla "kunnioitan erilaista valintaasi, olen kiinnostunut elämästäsi", niin ei se oikeasti aina mene niin. Lapsellisen voi myös oikeasti olla vaikea tajuta, ettei lapseton ystävä ole tavallaan kiinnostunut lapsista edelleenkään.. Eikä välttämättä nauti lasten mekastuksesta. Siinä on paljon eroja, siinä vaiheessa..
On tietysti sellaisiakin ihmisiä, jotka perheydyttyään muuttuvat oikeasti ihan toisiksi. Sellaistakin on käynyt. Sitten on heitä, joiden ongelmia (avio- ja mielenterveys) lasten saaminen on pahentanut rajusti. Heidän kanssaan taas mulla on vaikea olla, koska en OSAA auttaa. :( En tiedä miten he pääsisivät ahdistuksestaan ja onnettomuudestaan. Silloin heillä alkaa elämä pyöriä jotenkin oman navan ympärillä yhtä paljon kuin vastarakastuneella tai vastamammautuneella. Eikä SE mene ohi, ei itsestään.
Jep, olen huomannut tuon ihan saman, ja yksi ystäväni kanssa sen sanallisti joitain kuita sitten, tuon että kun lapset siitä vähän kasvavat, se maailman piiri avartuu taas mammoillakin sillä lailla että siihen on helpompi ulkopuolisen tulla osallistumaan. Eikä se ole mikään ihme, vauvan ja äidin symbioosi on niin tiivis ja vaativa, että kyllähän ne pienten vauvojen äidit elävät nimenomaan vauvamaailmaa. Yksi parhaista vauvamaailman kuvauksista on kirjassa "Rakkaus ratkaisee". Siinä itse psykoterapeutin työtä tekevä naisterapeutti kertoo omasta ensimmäisestä äitiydestään, joka imaisi tai nielaisi hänet sellaiseen hämärään tilaan ja suhteeseen.
Tuo rinnastus vastarakastuneisuuteen on tosi hyvä! Siinäkin musta on nimittäin ihan niitä samoja kummia symbioottisia tuntoja, joihin itselläni jostain syystä kyllä liittyy myös vahva kauhu ja vastahankaisuus: en halua olla mikään heittäytyjä ja haluaisin säilyttää itseni itselleni vaikka voinkin rakastaa ja tukea; se on vaikeaa, todella vaikeaa tuossa alkutilassa. ONNEKSI se menee nopeasti ohi. Minun on vaikeaa ymmärtää niitä, jotka hakevat tuota tunnetta uudestaan ja uudestaan, koska itse haluan päästä siitä mahdollisimman nopeasti kuiville, vaikka tiedänkin sen välttämättömäksi johonkuhun rakkaussitoutumisessa.
Niinhän se on, että mitä erilaisempi elämänpiiri, sitä vaikeampaa on pysyä empaattisena toista kohtaan. Ja joskus vaikka kuinka yrittää ja ponnistelee ja tahtoo pysyä empaattisena (ja väsyy siitä ihan älyttömästi, sen todella tuntee kehossaan uupumuksena heti kun pääsee ovesta ulos), ei se silti oikein tunnu onnistuvan. Onhan se aika iso ero: toinen tekee jotakin, johon ei itse suin surminkaan suostuisi, ja sitten itse jäkittää itsepäisesti siinä elämänvaiheessa, jonka toinen on todennut (toisissa tapauksissa) jotenkin liian tyhjäksi ja merkityksettömäksi tai tyydyttämättömäksi ja halunnut jotain uutta ja lisää. Sillä onhan myös niin, että kumpikaan ei valitsisi toisen elämäntilannetta, ei siinä tilanteessa, jossa itse menen katsomaan lapsiperhettä, ja se synnyttää tiettyä varovaisuutta silloin kun asia on vielä uusi. Myöhemmin se tietysti banalisoituu ja tulee totutuksi "no se nyt on semmoinen ja haluaa semmoisen elämän EIKÄ MINUN TARVITSEKAAN YMMÄRTÄÄ SITÄ" mutta aluksi kaikki tosiaan tuntuvat olevan varpaillaan ja yrittävät puoliväkipakolla olla kiinnostuneita asioista, jotka eivät voisi oikeastaan kiinnostaa. Ja tyypillisesti kaikki pelkäävät tulevansa typistetyksi tuohon yhteen ominaisuuteen: joko että on äiti tai ettei ole äiti, ja tämä pelko juuri kasvaa vuoren kokoiseksi ja alkaa sävyttää kaikkien lauseiden tulkintoja. Tai jotenkin näin sen kuvittelen menevän - - - ajatukset ovat vain siinä, ja kommunikaatio on niin varovaista, että se ärsyttää.
Onneksi aika tosiaan kuluu... :)
Lähetä kommentti