lauantai 16. tammikuuta 2010

Kevyt kosketus

Kuulen myöhemmin, aamulla, hätääntyneeni keskellä yötä. Kevyesti päälläni levännyt käsi oli nostettu varovasti toisaalle, mutta kun olin vingahdellut ja sätkinyt onnettoman ja hätäisen kuuloisesti, käsi oli laskeutunut takaisin ja silittänyt. Olin vaiennut ja jatkanut unta turvassa taas pitkään.

Näen, miten kevyt kosketus vaikuttaa kissoihin. Ne seisahtuvat ollessaan jo lähtemässä toisaalle, kuulostelevat tuntua selässään, niiden häntä ei liikahdakaan. Maailma jähmettyy. Muusta ei ole nyt niin väliksi. Kissat tuntuvat unohtavan, mitä ovat menossa tekemään. Se jotenkin lumoaa, en kyllästy katselemaan. Tunnun itsekin unohtavan murheeni ja levottomuuteni.

Hahmottelen ajatusta kevyestä kosketuksesta. Siitä, miten se on tullut niin tärkeäksi, miten tunnistan sen myötä asettuvani. Äiti koskettaa siten, että kosketusta opettavatkin käyvät hänen kosketettavanaan. Ehkä jollekulle toiselle toinen ominaisuus, toinen ulottuvuus, tuntuu samalla lailla rauhoittavalta. Muistan ystävän taannoisen toteamuksen, ettei hän voisi kuvitella läheissuhdetta ilman syviä älyllisiä keskusteluita. Sen vierauden. Pidän keskusteluista, mutta eivät ne kai minun kohdallani voisi koskaan olla ratkaiseva tekijä. Minulla on vain toisella tavalla järjestynyt elämä, toisenlaiset kriteerit. Emme me äidin kanssa ole monestakaan asiasta samaa mieltä. Mutta se, miten kosketamme toisiamme, ei juuri voisi olla paremmin, silloin harvoin kun olemme lähietäisyydellä. (Toisenkinlainen aika on ollut, mutta siitä on kauan. Silloin halusimme etäisyyttä, väljyyttä, jota emme saaneet.)

Siitä on pitkä aika, että joku on osannut silittää painajaisunen pois. Herään virkeänä, en tahtoisi nousta, mutta on mentävä töihin, käveltävä lumisen kaupungin halki, huomattava kunnon vajuneen sairastamispäivinä. On istuttava töissä, hämmästyttävä äkisti siitä, että kädet ovat aivan lämpimät, yhtä lämpimät ja liikuttuneet kuin mieli. Elämä etenee kummallisin kääntein, mitä kaikkea siinä tuleekaan ajateltua ja tehtyä, äkkiä on helppoa rakastaa kaikkia ja myötäelää heidän tunnetilojaan, hyväksyä ne tämän iltapäivän ajan. Ei niin, että minä niille välttämättä mitään osaisin tehdä. Mutta ne saavat olla ja vaikuttaa ja surku surua ja riemu iloa, hymähdys päähänpinttymiä, ne menevät ohi kyllä, jotenkin solmut aukeavat, uusia solmiutuu.

Tarkkanäköinen nainen tulee hakemaan tietokoneiden päiväkäyttötunnukset ja sanoo: "Kas, sinun uusi vuotesi on ainakin alkanut hyvin." Hätkähdän, hymyilen.

Se pitää paikkansa. Vaikka kotiin palaaminen ja koulun alkaminen ja pimeys ja kylmä ja kaikki tuntui hetken liialliselta, vuosi on alkanut hyvin. Mitä enemmän parannun, mitä vähemmän hengittäminen sattuu, sen paremmin sen tajuan.

1 kommentti:

Seppo Raittila kirjoitti...

Yksityinen ja ammatillinen..? - Minusta hierojienkin koulutukseen tulisi kuulua huippuharmonisen kevyen koskettamisen ja meditatiivisuuden opettaminen.

Itselleni meditatiivisena ihmisenä elämäni harmonisimmat kokemukset ovat tapahtuneet kaikenlaisissa tilannetyypeissä (suhde luontoon, omaan kehoon, tuttuun, ystävään, rakkaaseen…). Eivätkä vain spontaanisti tapahtuneet, vaan paljon voi järjestää…

Jos ajatellaan, että keho-ongelmien ensisijainen syyt ovat mielen puolella…, useimmiten kaikkien kosketushoitojen ykkösasian tulisi mielestäni olla sanaton harmonia - hyväntahtoinen syvähyväksyntä missä kosketuksella välitetään välittämistä, rentoutumista, armollisuutta, rauhaa, tukea omanarvontunnolle ja itsensä rakastamiselle, yms. (Olet, Velo, hienosti vastaavasti kirjoittanut viime vuonna tässä blogissasi.) Ja jos lihaksissa ei ole levolla ja itsehoidoin ohi menevää vaikeaa vikaa, niin sen tulisi olla myös ammatillisessa hieronnassa ykkösasia, jos asiakas niin haluaa ja hieroja siihen kykenee. Eikä niin, että hieroja yrittää tehdä asiakkaan riippuvaiseksi hierojan kyvystä tuottaa mekaanisia vaikutuksia lihaksistoon ja hieroja vain tukee asiakkaan täysin välineellistynyttä suhdetta kehoonsa.

Usein kuitenkin virallisissa ohjeissa ilmeisesti esitetään vain, että hieroja voi täysin omavalintaisesti niin halutessaan välittää kosketuksellaan asiakkaalle välittämistä ja rentoutumista. Mutta että asiallista on käyttää paikallaan pysyvää kosketusta vain korvaamaan hieronnan alussa sanoma ”aloitan” ja lopussa ”lopetan”.

Eräs konservatiivisenoloinen lähde kevyestä kosketuksesta on
sivulta http://www.khl.fi/index.php?mlid=4&slid=3
Helena Ekman Taktil stimulering - Kevyt kosketus hoitomuotona, Hieroja 3/1999

Kritiikkinä yllä olevaan joku voisi heittää, että huippuhyvä koskettaminen hieronnassa olisi kiinnyttävää eli epäasiallista. Mutta ei se meditatiivisen (meditaatio yms.) tasonsa ylläpitävälle ole kumpaakaan osapuolta kiinnyttävää...