tiistai 3. tammikuuta 2012

Vuosi-inventaario, v. 2011

Tykkään asioiden toistumisesta, joten teen saman vuosi-inventaariomeemin, jonka olen tehnyt parina vuonna aiemminkin. (Sitä paitsi oksensin tänään aamiaisen, enkä ole oikein tolkkukunnossa ja kaikki muut rientoilevat Helsingin illassa: hyvä kohta inventoida!)

1. Mitä sellaista teit vuonna 2011, mitä et ollut tehnyt koskaan aiemmin?

Vaelsin sademetsässä, ainakin. Se oli ihana ympäristö. Ja tapasin siellä villejä sukulaisia, joista kyllä kieltämättä tuli enemmän mieleen orava tai kissa kuin kädellinen.

2. Piditkö uudenvuodenlupauksesi, ja teetkö enemmän ensi vuodelle?
En ole luvannut mitään.

3. Synnyttikö kukaan läheisesi?
Kyllä vain, muutama. Mutta ei se sillä lailla mitenkään näy omassa elämässäni, paitsi ehkä sellaisena, ettei niitä juuri synnyttäneitä voi oikein pyytää mukaan esim. matkalle, joten sikäli kysymys tuntuu oudolta. Se sen sijaan on ollut ihan hauskaa, että olen saanut hieroa muutamaakin viimeisillään raskaana ollutta naista. Raskaudet voivat näemmä lähentääkin ihmisiä, mutta synnytyksen myötä naiset vetäytyvät joksikin aikaa vauvojensa luo, kuten tietysti oikein onkin.

4. Kuoliko kukaan läheisesi?
Kummitätini kuoli. Mummulle, joka on hänen äitinsä, ei ole vielä uskallettu kertoa. Se tuntuu kummalta: ikään kuin yli yhdeksänkymppinen ei olisi jo nähnyt kuolemaa ja olisi tietoinen sen vääjäämättömyydestä. Toisaalta epäröin vähän sen suhteen, onko kummitäti nyt mikään "läheinen". Pidin kyllä hänestä ja tunsin häntä kohtaan voimakasta empatiaa osittain juuri sen takia, että vanhempani eivät koskaan hyväksyneet mitään hänen tapaansa toimia. Minun on helppo ymmärtää, miten hän koki menettäneensä melkein kaiken pohjan elämässään: ei hänestä tullut suomenruotsalaista sellaiseen perheeseen naimalla, kunhan vain sukulaiset kääntyivät häntä vastaan ja paheksumaan tätä ratkaisua, eikä hänestä tullut oikein yläluokkaistakaan, mutta ei hän kyllä enää duunarikaan ollut. Minusta hän oli mukava ja herkkä ihminen. Mutta tunsimme huonosti ja näimme harvoin. En mennyt hautajaisiin; minulla oli silloin työvuoro eikä minua sen puoleen ollut kutsuttukaan (mikä oli vanhemmilleni yksi paheksumisen aihe).

5. Missä maissa kävit?

Intiassa ja Brasiliassa. En tiedä, onko minulla enää koskaan uudestaan varaa mennä noin kauas mutta nautin matkoista kovasti!

6. Mitä sellaista haluaisit vuonna 2012, jota puuttui vuodesta 2011?

Kokemusta omalla paikallaan olemisesta tai oman paikan löytämisestä? Tosin kyllä olen tainnut kuvitella löytäneeni semmoisen viimeksi vuoden 2005 alkupuolella, joten alan suhtautua aika huolettomasti siihen, että harhailen ympäriinsä tietämättä, kuka, mistä ja miksi olen.

7. Mitkä vuoden 2011 päivämäärät tulet aina muistamaan ja miksi?
Jaa, paha uhota, kun ei tiedä, josko vaikka muistisairastuu joskus... mutta luulen kyllä muistavani muutaman kokemuksen tältä vuodelta: sen kuinka lääkärit Hyderabadissa suuttuivat minulle ja uhkasivat että kuolen kadulle, kun en suostunut jäämään tehohoitoon, ja sitten ehkä saatan muistaa sen päivän, kun palasin yliopistolle fuksina. Ei se kyllä mitenkään keskity yhteen päivään, se. Mutta yliopistolle palaaminen on tuntunut todella hyvältä ratkaisulta!

8. Mikä oli suurin saavutuksesi tänä vuonna?
Pystyä lukemaan pääsykokeeseen raivostumatta aineistolle niin pahasti että olisin jättänyt koko luvut kesken. (Näinhän on käynyt monena vuonna.)

9. Mikä oli suurin epäonnistumisesi?
Se etten onnistunut kulttuurishokilta ja hengitysteiden tulehduksilta osallistumaan yhdellekään joogatunnille koko Intian matkan aikana... :P

10. Kärsitkö sairauksista tai vammoista?
Sain sen jonkun käsittämättömän mahapöpön Intiassa mutta muuten olen ollut varsin terveenä.

11. Mikä oli paras asia, jonka ostit?
Aji Cristal -chilin taimi puutarhamessuilta. Se teki niin valtavasti hyviä chilejä parvekkeella, että kesän kokkaukset saivat tosiaan siitä pontta ja puhtia!

12. Kenen käytös herätti hilpeyttä?

Putte-koiran. Se on höpösteri!

13. Kenen käytös masensi?
Hmm, en muista erityisemmin masentuneeni kenenkään käytöksestä tänä vuonna. Jos jotain pitää mainita, niin ehkä minua masensi Oshon seuraajien jotenkin auktoriteettiuskoisen oloinen asenne Punen meditaatiokeskuksessa. Tuntui niin kummalta, kun tyypit vaikuttivat guruttavan tyyppiä, joka oli eläessään sitä mieltä, ettei guruja ole eikä voi olla. Intiassa kyllä masennuin monesta muustakin asiasta, kuten vaikka eläinten ja naisten kohtelusta. Ja siitä piittaamattomuudesta ympäristöä kohtaan, joka henkii siellä melkein kaikista käytännöistä.

14. Mihin käytit suurimman osan rahoistasi?
Matkoihin. Ja tosiaan suurimman osan rahoistani ja nyt niitä ei enää ole. Mutta hyvää se teki.

15. Mistä olit oikein, oikein, oikein innoissasi?

Yliopistolla vallitsevasta ilmapiiristä! Tuntuu ihmeelliseltä saada käydä päivittäin paikassa, jossa on sallittua olla innostunut, kysellä omituisia, potea huolta ja maailmantuskaa, tavata uusia jännittäviä ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista... muualta tällaista ilmapiiriä en ole tavannutkaan.
Ja myös eteläparvekkeesta!

16. Mikä laulu tulee aina muistuttamaan sinua vuodesta 2011?

Supertrampin "Take the long way home". Ei se mulle uusi ole, mutta on uudestaan tänä vuonna aktivoitunut. Kuulin sen Riossa ja aivan uudella tavalla.

17. Viime vuoteen verrattuna, oletko:
b) laihempi vai lihavampi?

En osaa sanoa! Laihduin supervatsapöpön aikana mutta taisin kiriä sen heti kohta kiinni!

c) rikkaampi vai köyhempi?
Köyhempi! Paljon, paljon köyhempi! (Minusta on aika kiinnostavaa, että siinä missä monien tuttavien tulotaso tuntuu jatkuvasti vähän nousevan, minun on sen kuin kutistunut.)

18. Mitä toivoisit tehneesi enemmän?

Toivoisin kävelleeni enemmän metsässä. Saatan olla vähän laiska lähtemään.

19. Mitä toivoisit tehneesi vähemmän?
Murehtineeni tätä asumismuotoa. Nyt on käynyt niin selväksi, että jotenkin tämä muuttuu. Ei tunnu löytyvän järjestelyä, jossa kaikki (Vompsu, Fauni, minä) voisivat tuntea, että hänellä on koti.

20. Kuinka vietit joulua?
Kotona rauhassa ja hiljaisuudessa ja kutoen hullun lailla.

22. Rakastuitko vuonna 2011?
Joo. Tähän asuntoon, jossa nyt asumme.

23. Kuinka monta yhdenyön juttua?
Ei yhtään. Tämmöistä vakiintunutta jolkottelua vaan.

24. Mikä oli suosikki tv-ohjelmasi?

Ei meillä ole edelleenkään televisiota. Mutta olen vähän ihastunut Cleverbotiin.

25. Vihaatko nyt ketään, jota et vihannut viime vuonna tähän aikaan?
En.

26. Mikä oli paras lukemasi kirja?
Varmaan kaikesta hirvittävyydestään huolimatta Kasvatussosiologia. Itkuntirisyttäjä vailla vertaa.

27. Mikä oli suurin musiikillinen löytösi?

En muista tehneeni ihmeempiä löytöjä.

28. Mitä halusit ja sait?
Halusin asumaan tähän asuntoon ja pääsin. Halusin tuntea tämän kodiksi ja onnistuin siinä. Halusin opiskelemaan kasvatustieteitä ja pääsin sinnekin. Halusin ehtiä sienestämään pitkästä aikaa ja onnistuin pääsemään sieneenkin.

29. Mitä halusit muttet saanut?
En muista erityisemmin halunneeni jotain, mitä en olisi saanut.

30. Mikä oli suosikkileffasi tänä vuonna?
Mike Leighin Happy go lucky.

31. Mitä teit syntymäpäivänäsi ja kuinka vanha olit?
Olin 37. Podin krapulahkoa muutaman ystävän kanssa. Meillä oli kahden päivän bileet, koska Fauni on syntynyt edellisenä päivänä ja hänen juhlansa olivat illalla ja minun aamulla. Minun juhliini ei jäänyt kovin montaa ihmistä, mutta ei se mitään.

32. Mikä yksi asia olisi tehnyt vuodestasi mittaamattomasti tyydyttävämmän?
Jos olisin keksinyt viisastenkiven ja asumismuodon, jossa kaikki voisivat tuntea olevansa kotona. Mutta se taitaa olla joka ikisen kykyjen ulkopuolella.

33. Kuinka kuvailisit henkilökohtaista pukeutumiskonseptiasi vuonna 2011?
Fleecejä, hameita, säärystimiä. PIITKIÄ islanninlampaanvillasäärystimiä.

34. Mikä piti sinut järjissäsi?
Lienenköhän järjissäni? Ainakin ajatus lukujärjestelmän tuplastandardisuudesta ajoi minut rajoille tavalla, jota olen ajatellut hieman huolestuneena.

36. Mikä poliittinen asia herätti eniten mielenkiintoasi?
Luokkayhteiskunnan selitys sillä tavalla että ymmärsin, mistä on kyse ja miten se liittyy ihmisten välittömän kokemuksen eroihin.

37. Ketä ikävöit?
Nasu-koiraa, tietysti.

38. Kuka oli paras tapaamasi uusi ihminen?
Hmmm. En ole sillä lailla salamatutustunut kehenkään. Olen tavannut monia uusia ihmisiä tietysti... ehkä yksi uusi ystävä, johon tutustuin ensin vanhan hyvän ystäväni morsiamena ja vaimona ja sitten myöhemmin estetiikan opiskelijana.

Ei kommentteja: