sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Vain viikonloppuisin

Hetkittäin tuntuu siltä, että minusta on tullut, J. K. Ihalaista mukaillen, elinikäinen oppimistyöläinen joka hengittää vain viikonloppuisin. Elämä sujautettiin pussiin, pistettiin pari koipalloa mukaan, vinnille tai kellariin, lukkojen taakse.

Mutta ei se pidä täysin paikkaansa, vaikka enimmäkseen pitäisikin. Pidän niistä hetkistä, kun kävelen kouluun ja sieltä takaisin, niistä hetkistä, jolloin olen riittävän terve nauttiakseni kävelemisestä, kun en raahusta, laahusta enkä pure hammasta. Kun ei itketä eikä väsytä. Niitäkin hetkiä riittää sen verran, ettei tunnu valheelliselta vetää päälle t-paitaa, jossa lukee "shine".

Sunnuntai-ilta tuntuu uhkaavalta. Saa käydä nukkumaan, mutta sitten kaikki on taas ohi ja kehot sullotaan torveen, joka jauhaa lihamuhjua, sitä tasoitetaan jauholla ja vedellä, tasamausteella, pursotetaan muovikuoriin tai suoliin. On hetkiä, joina huomaan hengittäväni vastahankaisesti, ajattelevan vastakarvaan. Tapahtumat menettävät tarinallisuutensa, latistuvat pakoiksi. Nyt pakolta tuntuu etenkin yrittäjyysopetus.

Muut luokkalaiset pitävät yrittäjyyden opettajasta, joka tuntuu minusta falskilta ja tekovitsikkäältä, ja pinnan alta riipaisevan eksyksissä olevalta ja siksi vähän ilkeältä suustaan. Minua kumma kyllä alkaa melkein itkettää, kun muut nauravat. Hetkittäin mietin sitäkin, olenko vain liian väsynyt edelleen kaiken sairastamisen jälkeen, mutten oikein usko siihenkään. Tuntuisi helpommalta reagoida tasatahtiin muiden kanssa. Tuntuisi helpommalta todeta tuosta noin vain, että tyypit ovat ihan mahtavia. Ovat ihmiset minustakin kiinnostavia ja hämmentäviä, mutta muistan aika harvoin tavanneeni sellaisen ihmisen, jota voisin fanittaa. Etenkään tuosta noin vain, parin tunnin kuuntelun perusteella. Enkä edes tiedä, haluaisinko osata fanittaa. Ehkäpä en. Ehkä riittää sekin, että kuulostelen ja tunnustelen ja sitten vähitellen opin arvostamaan ja kunnioittamaan ihmisiä jotenkin toisella tapaa, sillä tapaa kuin sen teen. (Sitä on vaikeaa kuvata. Se on vähän surumielistä ja myötätuntoista ja sisältää vaimeaa nyökyttelyä sen suhteen, että meillä kaikilla on kardinaaliongelmamme ja että ne ovat toisille usein niin vaikeasti ymmärrettävissä.)

Jokin kumma tässä hyväntyyppiyden kuviossa nyppii. Silloin kun kävin akateemisen urasuunnittelun kurssia, olin ratketa vaatimukseen, että meidän kaikkien olisi haluttava hinkuen olla hyviä tyyppejä. Jokin siinä painotuksessa häiritsee minua. Voin haluta toimia sovinnollisesti, pitää aikataulut ja sopimukset, kannustaa toisia ja koettaa kritisoida mahdollisimman pehmeästi, mutta hyvä tyyppi, ei kiitos, sellaiseksi en tahdo ponnistella. Ilo ja myötätunto ja sitoutuminen ovat okei, mutta hyvätyyppiys... jotenkin se tuntuu liian keskittyneeltä vaikutelmiin, vieläpä lyhyen tähtäimen vaikutelmiin. Niillä laskelmointiin. Ehkä käsitän tämän jotenkin kierosti ja kummallisesti, voi olla.

Ja viikonpäivät tunnen itseni aika friikiksi, kun tajuan, miten kaukaa katselen tuollaista opetustuokiota, jossa huumori tuntuu päälleliimatulta ja suojamuurilta. Toiset nauravat, nauru lainehtii ympärillä, ja minä, jonka on tavallisesti helppo nauraa, jään hämmentyneenä ihmettelemään, eivätkö toiset kuule äänen pingottuneisuutta ja pane merkille eleiden jähmeyttä. Jokin kummallinen suru. Koetan päästää sen sisääni, antaa sen tulvahtaa lävitseni, jotta voisin hymähtää edes muiden mukana, mutta törmään muurimaiseen suruun ja hätään. Enkä osaa auttaa mitenkään, en osaa kuin istua ja katsella vakavana ja vähän surumielisenä.

Viikonloppuisin on hiljaista, en erotu ympäristöstä. Sunnuntai-iltana rajani alkavat hahmottua, kipinöidä, huomaan väsyneeni surullistumiseen. Vielä hetki aikaa hengittää, olla tässä.

2 kommenttia:

suklaahirviö kirjoitti...

Pystynpä samaistumaan.. taas kerran! Siis tuohon, että joskus ei itse yhtään osaa tajuta jonkun 'hyvätyyppiyttä', sellaisen jonkun joka oikeasti kuitenkin nauttii kaikkien MUIDEN suosiota. Itse miettii, että vika on minussa, kun en tajua - en osaa arvostaa..?

Itseäni joskus ahdistaa sellainen 'helppoheikkiysmäisyys' ihmisessä.. Halu nauraa pahantahtoisesti toisille ihmisille. Saada naurajat kiihkeästi OMALLE puolelleen, katsokaa, mä olen mahtityyppi ja kuinka tyhmiä muut ovat. :( Sellainen on aika surullista.

Kerran yksi tällainen 'hyvätyyppi' vietti suunnilleen koko illan kertoen pilkkajuttuja ihmisistä, joita piti ystävinään kuitenkin. Tiedän että piti/pitää, koska hän tapaa näitä ihmisiä ja hengaa heidän kanssaan. Kai hän sitten pitää tapanaan pilkata _kaikkia_ ihmisiä, jotka eivät juuri silloin satu olemaan paikalla. Aika keljua. Surullista, ei niinkään suututtavaa. Tulee sellainen olo kuin ihmistenkö pitäisi tässä muuttua haiksi.. eikä luottaa kehenkään, nähdä ystävissään vain vitsin aiheet..

Yrittäjyysopetus kuulostaa jotenkin 'pelottavalta' mun korviin. Itselläni kesti tosi kauan aikaa tajuta, että yrittäjät voivat oikeasti olla ihan tavallisia ihmisiä, aina ennen kuvittelin, että yrittäjän on pakko olla joku mieletön voimanpesä, 'hyvätyyppi', MYYVÄ, tuntea viralliset kapulakielet ja lomakeviidakot ja verotusasia ym.. Vaikka nyt tajuan, että oikeasti on pieniä yrityksiä ja kaikki yrittäjätkin ovat alussa varmaan aika hukassa kaiken sen tiedon kanssa, jota heillä täytyy olla.

Veloena kirjoitti...

No ainakin minä olen ihan yössä yritysasioideni kanssa... ;)

Joo, helppoheikkimäisyys on hyvä sanallistus. Ja se on niin sävykysymys. Tuon, että yhteisille ystäville hymähdellään, voi tehdä niin moneen sävyyn. useimpien sävystä kuultaa kuitenkin se, miten he rakastavat tyyppejä, joista puhuvat. Mutta jos pääosassa onkin show ja piirretyt kuvat ilkeähköjä karikatyyrejä, tulee surullinen olo.