Iines haastoi, ja koska olen laiskalla päällä (kirjoitettuani jo kolumnin raakavedoksen ja yhden takakansitekstin - tunnen itseni todella ahkeraksi ja aikaansaavaksi), taitaa tämä jäädä päivän panoksekseni.
1. One book that changed your life: (en taida jaksaa suomentaa otsikoitakaan, anteeksi.)
Epäilemättä T. S. Eliotin kootut runot. Kirja, jonka kanssa päätin opetella lukemaan runoa. Palaan tähän edelleen. Eliotin runojen henkilöhahmot ovat sellaisia ihmisten peruskategorioita maailmassani. Esim. Aution maan konttoristimies, Kuolemattomuuden kuiskauksien Grishkin jne. ovat kovin tunnistettavia. Heihin törmää. Välillä olen heidänlaisensa. Epäilemättä juuri Eliotin takia myös vaihdoin pääaineen filosofiaan... (Eliotkin oli opiskellut filosofiaa, väittelikin siitä). Teemat olivat tuttuja osittain, niitä oli jo jankannut. En edelleenkään pidä kuvallisesta, ohuesta runosta enkä pelkistetystä kerronnasta. Ja rakastan intertekstuaalisia viitteitä... huoh.
2. One book you’ve read more than once:
Luultavasti useimmat hyvät on lukenut monta kertaa. Kirjoja, joihin palaan säännöllisesti, ovat Hannu Mäkelän Herra Huu, Gerald Durrellin iloisenihanat Korfu-kirjat (joissa Theodore-tohtori on niin jumalaisen hieno, hänen kaltaisekseen koetin kauan tulla, ennen kuin tajusin, että minulla on liian huono muisti sellaiseen), Philippe Djianin Betty Blue, Michael Enden Momo, Hanhiemon lorut, Lawrence Durrellin ja Henry Millerin kirjeenvaihto, Platonin Pidot ja Lewis Carrollin Alicet. Nämä ovat siis sellaisia superkahlattuja arkkityyppejä. Uudempia wowlöytöjä ovat Szymborskat, Margaret Atwoodit, Leonard Cohen ja Will Self. (Hemmetti, pluralismini puskee läpi. Yhden valitseminen on ihan mahdotonta...)
3. One book you’d want on a desert island:
Jos olisin siellä yksin, ehkä vastaus olisi Abilio Estevezin Sinun on valtakunta. Siinä pysyisi mielessä havaitsemisen näkökulmien suhteellisuus, sekin tapahtuu saarella ja se mies totisesti ymmärtää erotiikan päälle (kai tämä näkökulma on oleellinen, kun saarella ollaan yksin).
4. One book that made you giddy:
Sana giddy ei kuulunut sanavarastoon, tarkistin sanakirjasta... huikentelevainen, ajattelematon, pyörryttävä... ööh... Iineksen vastauksesta kuitenkin päättelin, että tässä etsitään tahattoman (?) huvittavaa kirjaa. Plotinoksen Enneadit osuvat aika hyvin noihin kaikkiin merkityksiin, itse asiassa.
5. One book that wracked you with sobs:
No Herra Huun kohtaloa olen joskus herkkänä hetkenä itkenyt. Viimeksi itkin lukiessani Janne Nummelan Lyhyellä matkalla ohuesti jäätyneen meren yli -kokoelman valaasta kertovaa runoa. Leonard Cohenin Lempileikin kanssa itkin keväällä vuolaasti, mutta kenties hieman ulkokirjallisista syistä.
6. One book that you wish had been written:
Tylsästi vastaan: Momon jatko-osa. Jossa kerrottaisiin, millainen Momosta tuli aikuisena. Unohtiko hän Beppo Kadunlakaisijan, rakastuiko hän Gigi Turistioppaaseen. (Romanttinen mieleni haluaisi vastata ensin ei ja sitten kyllä, mutta tietysti oikeassa elämässä vastaukset menisivät juuri toisin päin.) Momo on yksinkertaisesti... jotain. On harvoja kirjoja, joissa pyrkimystä hyvyyteen ja ymmärrykseen käsitellään yhtä luontevasti. Aikuisempi asetelma olisi tietysti vaikeampi. Mutta juuri siksi!
7. One book you wish had never been written:
En ole minkäänlaisten kirjarovioiden kannalla, vaikka onkin monia ajattelutyylejä, jotka eivät oikein iske minuun (kuten tieteellinen realismi). Myöskään graduni kirjoittamatta jääminen ei olisi ollut mikään menetys kellekään.
8. One book you’re currently reading:
Philippe Djianin Valaistunut hekuma.
9. One book you’ve been meaning to read:
Iris Murdochin Acastos. Tuossahan se on nököttänyt jo ikuisuuden (ostin sen Ervastilta jollakin kolikolla), ehkä pitäisi tarttua toimeen.
10. ja lopuksi haasteen heittäminen eteenpäin viidelle:
Haastan tutetitin, Viin, Hurinan, Matkallan (ääh, miten hemmetissä tuo pitäisi taivuttaa?) ja Hillan. Lukeneita ja lukevia naisia kaikki.
(En kyllä tiedä, ovatko meemit hyödyllisiä muuta kuin itselle, joutuu pähkäilemään. Dementiajumppaa!)
すべり台
1 päivä sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti